Vällingby

Förebyggande tandvård

För att hålla dina tänder friska och fina, och vara säker på att upptäcka förändringar och eventuella problem i tid, rekommenderar vi regelbundna undersökning hos din tandläkare. Om man går på regelbundna kontroller hos tandläkaren ger du tandläkaren möjlighet att upptäcka och förebygga problem i tidigt skede.

Däremellan kan du göra mycket själv för att behålla eller uppnå en god tandhälsa. Vi rekommenderar att borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm. Det finns ett stort urval av olika tandkrämer att välja mellan, vid en undersökning kan du ta reda på vilken tandkräm som passar dig bäst. Ta gärna för vana att en gång per dag även rengöra mellan tänderna. Antingen med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.

förebyggande

Tandimplantat

Att förlora tänder är aldrig kul, det innebär inte bara att ditt utseende förändras. När man förlorar en eller flera tänder försämras även tuggförmågan. Idag väljer många att ersätta sina saknade tänder med tandimplantat. 

Ett tandimplantat är en metod som ersätter dina saknade tänder och består av en skruv som fästs i käkbenet och ersätter tandens egna rot. Sedan byggs en krona eller bro beroende på hur många tänder som ska ersättas, på skruven som sitter i käkbenet. Kronan görs oftast av porslin och färgmatchar dina övriga tänder. 

Varför välja tandimplantat?
De största fördelarna med tandimplantat är att de ser ut, känns och fungerar nästan som dina egna tänder. Tandimplantat är en permanent behandling och har en mycket god prognos, dessutom är tandimplantat ett mycket mer skonsamt sätt än exempelvis broar då du slipper slipa på friska närliggande tänder. Med dina tandimplantat får du en högre livskvalité och behöver inte oroa dig för att le eller äta. 

När du bestämt dig för att bygga ett eller flera implantat får du alltid först genomgå en implantatkonsultation. Under konsultationen kontrollerar tandläkaren om du är rätt kandidat för tandimplantat genom att se över statusen på dina tänder och övriga munhälsa. Vi tar även hjälp av vår panoramarötgen som är ett viktigt verktyg vid planering av implantatbehandlingar så att vi tydligt kan se hur käkbenet ser ut. Därefter har du en terapidiskussion med din tandläkare som förklarar hur behandlingen kommer att se ut och du får även med dig ett kostnadsförslag som du i lugn och ro kan se över hemma. 

Implantat

Akut

Akuta tandproblem kan vara framme när man minst anar det. Man vet sällan själv vad orsaken är och därför är det viktigt att få rätt hjälp så fort som möjligt. Oavsett om du skadat en tand, har tandvärk eller kraftiga ilningar ska du inte behöva gå runt och ha ont medan du väntar på hjälp. Hos oss på Tandvård i Centrum kan du därför alltid få hjälp men kort varsel måndag till fredag mellan kl: 09.00-14.30 (lunchstängt mellan 12:00-13:00).
Du kan även förboka en akut tid om du så önskar, vi erbjuder akuta tider inom 24 timmar.

Vänta inte för länge
När du upplever tandvärk är det viktigt att du snabbt vänder dig till en tandläkarmottagning. För att förhindra vidare problematik eller permanenta skador är det viktigt att en tandläkare gör en bedömning så snart det går. När det gäller skador på tänderna orsakade av exempelvis slag mot munnen samt ihållande tandvärk är det viktigt att detta undersöks fortast möjligt. 

Vid ett akut besök fokuserar vi på att lindra dina akuta besvär, sätta en diagnos och erbjuder dig behandlingsalternativ samt en kostnadsbedömning. Har du frågor inför ett akut besök är du välkommen att ringa till oss på telefon 08-87 85 88.

Akut

Estetisk tandvård

Ditt leende är ofta en stor del av det första intrycket du gör när du träffar nya människor och för många är sneda och missfärgade tänder en källa till osäkerhet och obehag i sociala situationer.

Har du missfärgade tänder, fyllningar du inte tycker om eller kanske något annat som du inte gillar med tändernas utseende? Ibland kan en olycka, sjukdom eller något annat leda till en förändring i tändernas utseende som du inte tycker om. Vi erbjuder olika behandlingar som ger dig ett vackert och hälsosamt leende igen. Vi utför ett flertal kosmetiska tandvårdstjänster och våra metoder är väl beprövade och utförs av kunnig personal med stor erfarenhet.

Vi använder oss också av den senaste tekniken och har mycket erfarna tandläkare för att garantera snabba och hållbara resultat. Kontakta oss för att boka in en tid redan idag.

estetis

Bettskenor

Det är vanligt att gnissla och pressa tänder. Oftast sker det när du sover, vilket gör att du inte märker det. Det kan även ske när du är vaken. Du kan märka av det om dina tänder slits snabbt eller om du blir öm och får ont i käkarna. Tandgnissling och pressning kan komma och gå, ofta förekommer det i samband med stress.

Vid en undersökning utreder vi om du gnisslar eller pressar tänder och rekommenderar den behandling som passar dig bäst. Vanligast är att man gnisslar under natten när man inte märker det själv, då kan en bettskena vara ett alternativ för dig. Vi erbjuder även övningar för käkleder och käkmuskler som ett behandlingsalternativ. Det vanligaste sättet att märka om du gnisslar eller pressar tänder är att tänderna slits snabbt och blir korta eller ömhet/värk i käkarna (ofta på morgonen om man gnisslar under natten).

Fråga oss gärna om du misstänker att du gnisslar tänder.

bettskena

Tandsten

Tandsten är vanligt och bildas när bakterier på tänderna kommer i kontakt med saliven. Tandsten kan leda till tandlossning och det är därför viktigt att ta bort tandstenen så fort som möjligt.

När du har tandsten känner du oftast en grynig, lös och vit beläggning vid tandköttskanten. Om tandstenen har trängt sig ner i tandköttet, ökar risken för tandköttsinflammation som i sin tur kan leda till tandlossning.

Tandsten som ligger synligt på tandköttsraden kan oftast tas bort utan bedövning. Tandsten under tandköttsraden brukar kännas mer och bedövning kan behövas.

Tandsten orsakas av bakterier i munnen

Bakterier trivs väldigt bra i munnen och kan orsaka allt från hål i tanden till dålig andedräkt. Bakterier är även orsaken till att tandsten uppstår. När du äter och dricker fastnar det mjuka bakteriebeläggningar på tänderna, även kallat plack. När bakteriebeläggning kommer i kontakt med saliven hårdnar den och tandsten uppstår.

Tandsten är vanligt hos många människor

Bakteriebeläggningarna bildas hela tiden på tänderna och det är något som är vanligt hos alla människor. Det varierar från person till person, hur mycket tandsten som bildas. Det kan även förändras under olika perioder i livet. Rökning leder ofta till mer tandsten.

För att hålla tänder friska och rena är det viktigt att ta bort bakteriebeläggningarna varje dag med tandborstning och även hålla rent mellan tänder med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumstandborstar.

tandsten

Se alla våra behandlingar